Wbrew powszechnym opiniom dieta i odchudzanie niewiele mają wspólnego z rezygnacją z glutenu czy laktozy albo też przejściem na weganizm. Specjaliści z dziedziny żywienia optują wręcz za tym, że niejedzenie glutenu, laktozy czy produktów odzwierzęcych jest raczej stylem bycia niż stylem żywienia. Prawdziwa, rozsądna dieta to po prostu sposób żywienia, który opiera się na podstawowych zasadach żywienia pewnych grup ludności i wykorzystuje zasoby dostępne na danej szerokości geograficznej. Co więcej, zdrowa dieta uwzględnia nasze schorzenia i pozwala nam z nimi żyć w miarę normalnie, a nie pozwala nabawić się różnych prawdziwych nietolerancji – a tak może się stać, gdy zaczniemy bez powodu i bez konsultacji z lekarzem świadomie ingerować w swoją dietę i wykluczać z niej pewne składniki.
Odchudzanie powinno polegać przede wszystkim na redukcji produktów wysoko przetworzonych, solonych i nadmiernie słodzonych na rzecz tych naturalnych i jak najmniej przetworzonych – a zatem jeśli jemy warzywa i owoce to najlepiej na surowo, zaś mięsa w postaci gotowanej lub grillowanej, a nie smażonej na głębokim tłuszczu. Dietę należy rozpocząć przede wszystkim od rezygnacji z niezdrowych nawyków i wprowadzenia codziennej dawki ruchu do swojego planu dnia.